Wortel Schieten

Nieuwe Nederlanders en studenten gaan samen aan de slag met voedselvraagstukken van lokale partners in de voedseltransitie. We benutten de kennis uit verschillende (eet)culturen én geven de nieuwe Nederlanders de kans om beter te ‘wortelen’ in onze samenleving.

Aanleiding
Voor veel mensen in onze samenleving valt het niet mee om zomaar een connectie aan te gaan met anderen. En dat terwijl we veel van elkaar zouden kunnen leren. Samen eten en in contact komen met elkaars eetcultuur verkleint de afstand tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Eten is een toegankelijke en alledaagse ingang tot andermans wereld.

wortel-schieten
wortel-schieten2

Het project 
Met Wortel Schieten brengen we deelnemers met een diversiteit aan culturen samen om vooroordelen weg te nemen en elkaar beter te leren kennen. Dat doen we in een educatief programma van 6 tot 10 weken. We maken gebruik van de verschillende achtergronden en gaan op zoek naar oplossingen voor voedselvraagstukken. Denk aan verspilling, duurzaamheid, de eiwittransitie en toegankelijkheid van goede voeding voor iedereen. Onze deelnemers hebben veelal een lage sociaal economische status. We zetten de kennis van deze  ‘unusual suspects’ in bij de aanpak van voedselvraagstukken en werken tegelijkertijd aan integratie en participatie. 

Recepten
Ben je benieuwd naar de recepten die de deelnemers ontwikkelden? Naar recepten.

Voedselvraagstuk
Gezocht! Ben jij werkzaam in de agrofoodsector of retail en heb je een vraagstuk waar wij mee aan de slag kunnen? Dan horen we graag van je!  Stuur een mail naar info@heteetschap.nl

Status
In 2017 startten we met de eerste editie van Wortel Schieten (toen nog een 1-daagse excursie). Inmiddels zijn er vijf edities geweest in vier verschillende steden (Den Bosch, Utrecht, Dordrecht (2x) en Almere). 

Meer weten over Wortel Schieten? Hier vind je alle nieuwsberichten met betrekking tot dit project. 

 

wortel-schieten1

Andere projecten:

Je Moeder!

Met het project Je Moeder! vergroten we de betrokkenheid van ouders op school. Basisschoolleerlingen krijgen les over eten en scholieren doen onderzoek naar familierecepten en halen zo hun ouders de klas in. Dat zorgt voor een positief leerklimaat en gelijke onderwijskansen voor elk kind.

Lees verder »

Voedselapotheek wijkaanpak

We werken met de Voedselapotheek aan een gezonde voedselomgeving. Want wie gezond eet en zich ook gezond voelt, heeft een betere kans zich te ontwikkelen en mee te doen in de maatschappij.

Lees verder »

De Kookchallenge

Met De Kookchallenge leren kinderen (en ouders) in kansarme wijken nieuwe vaardigheden. Ze leren meer over gezond eten en de herkomst ervan en gebruiken dit om groenten van boeren uit de regio om te toveren tot een creatieve en gezonde maaltijd voor het hele gezin.

Lees verder »